אנו כרגע נמצאים בעיצומה של מציאות שתפסה אותנו בהפתעה.
מציאות בה בני ובנות הנוער מצאו את עצמם בסיטואציה שבה יש חשיפה גבוהה לתכנים טראומטיים הכוללים אובדן, אבל ושכול בין אם אישיים ובין אם לאומיים.
מציאות זו עלתה ומעלה אצל בני ובנות הנוער מצוקות סמויות וגלויות כאחד.
טראומה משנית מתייחסת למצב בו אדם מפתח תסמינים פוסט-טראומטיים לאחר שנחשף לפרטים של אירוע טראומטי אשר עבר אדם אחר, גם אם לו עצמו לא נשקפה כל סכנה. לרוב מדובר במקרים של חשיפה לפרטי אירוע טראומטי של אדם קרוב או משמעותי, אך לעתים טראומה משנית עלולה להיווצר גם בתגובה לחשיפה לפרטי אירועים טראומטיים (כגון מלחמות ופיגועים) דרך סוגי המדיה השונים. אנו מפצירים בכם פעם נוספת, לצמצם עד כמה שניתן את רמת החשיפה של ילדיכם למסכים ולפלטפורמות המציפות הקיימות כיום, ואם כן, שיהיה תחת מעקב והשגחה הוריים. חשוב שיתאפשר שיח סביב התכנים הקיימים והחשיפה שלעיתים איננה נשלטת, לצד הסקרנות והחקירה שתואם את השלב ומוגבר כעת בנסיבות המורכבות.
הדגישו לילדיכם כי אתם מודעים למצב ברשת כיום, והכי חשוב לכם שישתף באם נחשף לתוכן מאיים או מלחיץ שאינו מניח את מחשבותיו, ולהשתדל לא להפגין כעס או נזיפה על עצם הצפייה.
מנעד הסימפטומים העלולים להופיע הינו רחב, וכל תגובה היא נורמלית למצב לא נורמלי .
לצד זאת, אתם מכירים את ילדיכם הכי טוב, וישנה חשיבות לזיהויים ולמתן מענים בעת הצורך.
שימו לב להרגלי השינה והאכילה,
לסימפטומים חודרניים (פלשבקים וסיוטי לילה), הימנעותיים (הימנעות מגירויים המזכירים את הטראומה), עוררות יתר, מצבי רוח תנודתיים יותר מהרגיל.
התסמינים השונים עלולים להוביל למצוקה רגשית משמעותית וכן לפגיעה בתפקוד בתחומי חיים מרכזיים. בנוסף, לא פעם נכללים במצב זה תסמינים פסיכוסומאטיים נוספים בדומה לאלה המתעוררים בקרב נפגעי אירועים טראומטיים (כגון תסמיני דיכאון, חרדה, תחושת חוסר אונים, הזעה, דופק מהיר ועוד).
כמובן שאם יש ספק- אין ספק. ילדיכם נמצאים בתקופה קריטית של גיל ההתבגרות, גיל בו גם כך ישנם סימפטומים אופייניים של שינויים במצבי רוח, בשינה, באכילה, ולכן ישנה חשיבות רבה בהבחנה בין מצב נורמטיבי התפתחותי התואם גיל לבין מצב הדורש התערבות נוספת. הצוות הטיפולי של בית הספר מיומן ולמוד ניסיון בהבחנה זו. אנא מכם,
על כל תהייה, שאלה, מחשבה-
אנו מזמינות אתכם לשתף ולהתייעץ על ילדיכם עם הצוות החינוכי-טיפולי, כדי לאפשר הסתגלות מיטיבה בשגרת חירום שנכפתה עלינו, עד כמה שניתן.
בברכת ימים שקטים,
צוות היועצות ופסיכולוגית בית הספר